
 
 

FAQ: Medi-Cal & Mixed 
Immigration Status Families 

 

Q: Will my information be shared with immigration?  
A: No. Personal information you give to Medi-Cal will not be shared 
with other government agencies, including immigration.   

• Personal information provided in applications is private and 
secure. 

• State law prohibits Medi-Cal from sharing information from 
applications for any purpose other than determining eligibility.  
 

Q: Will applying affect my chances for citizenship? 
A: No. Enrolling in Medi-Cal will not hurt you or your child’s ability 
to become a lawful permanent resident “green card holder” or U.S. 
citizen.  

• California Welfare & Institutions Code Section 14100.2 states 
that information provided on Medi-Cal applications is confidential. 

• States cannot ask for immigration status of family members applying for Medi-Cal for their eligible 
relatives. 

• Applying for and receiving Medi-Cal will not make an individual a “public charge.” It will not impact 
immigration status or affect future chances of becoming a permanent resident or naturalized citizen. 
 

Q: What is different now if I’ve been denied in the past? 
A: ALL children, regardless of immigration status, are now eligible. All children and youth under 19 
years of age who meet the income requirements can now apply for full-scope Medi-Cal. Before May 16, 
2016, undocumented children were only eligible for restricted-scope (or “emergency”) Medi-Cal.  All 
children are now eligible to receive coverage for annual checkups, primary care provider visits, 
immunizations, mental health care, dental care, and free health screenings.  

Q: Why does my child qualify but I do not? 
A: No health coverage program as of now allows undocumented adults to receive full-scope Medi-Cal 
benefits. Undocumented adults are only eligible for restricted-scope Medi-Cal. You may qualify for 
Medi-Cal coverage for emergency and pregnancy-related services if you meet all of the eligibility 
requirements but do not have immigration status. Undocumented adults with a satisfactory immigration 
status that meet all eligibility requirements can qualify for full-scope Medi-Cal coverage. 
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FAQ for Medi-Cal Eligible Families 

 
Q: Will I get in trouble for just applying for health insurance for my child now? 
A: No. Personal information you give to Medi-Cal when applying for coverage will not be shared with 
immigration enforcement, even if you or other members of your family are undocumented.  

Q: What documents do I need? I don’t have a pay stub or any bills in my name. 
A: There are a few different ways to verify income. Counties are required to get information from the 
employer if it is available. If employer information is not available, the county will help you determine 
the nature of your employment and give you options to verify income. If you are: 

• A day laborer who has different jobs on a daily basis, the county will provide you with an affidavit 
or calendar that you can fill out to show your earnings; 

• Self-employed, the county may ask you to fill out profit and loss statements to show your earnings; 
• Consistently employed and paid via personal check, a copy of the check can be provided; or 
• Consistently employed but paid in cash, the county will ask you to provide an affidavit or statement 

regarding your income.  
 

When & How to Enroll  
 
You can enroll your child in Medi-Cal at any time of the year at your local clinic.  The following items are 
valid documents you can bring when applying, although not all items are needed for enrollment: 
 
• Proof of Identity (California Driver’s License or ID) 
• Proof of Income (current pay stub or bank statement)  
• Child’s Birth Certificate (regardless the country of origin) 
• Proof of California Residency (telephone or electric bill)  
• Medi-Cal cards of other family members, if applicable 
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